Защото, ако една от любимите напитки на милиардерите е кафе за 50 долара, ферментирало в корема на слон, то ние, простосмъртните, се задоволяваме с пица или шоколад.
Ето кои са петте храни, които голяма част от хората наричат „любими“:
Шоколад
Всички знаем, че вкусният десерт се прави от какао. В миналото той е бил консумиран единствено като топла напитка.
Наричат го „храна на щастието“, защото съдържа триптофан – вещество,
което допринася за производството на ендорфини – хормоните на щастието.
Всяка година за шоколад се харчат близо 7 млрд. долара. Средно един
човек изяжда над 5 кг шоколад на година, като най-често посягаме към
него през есента и зимата.
Пица
Тя е на няколко хиляди години. Още римляните са били нейни почитатели –
те са консумирали кръгъл хляб, който са посипвали с подправки.
Това е ястие, което се приготвя навсякъде по света, но единствено в
Италия се прави „традиционната пица“. Нейните съставки са защитени със
специален закон.
Първата пицария е открита в Неапол. Точно там кралица Маргарита
Савойска прекарвала ваканцията си, когато за рождения й ден известен
пицар приготвил пица в нейна чест. И до днес тя се казва Маргарита.
Сладолед
Първата рецепта на сладолед е донесена в Европа от Китай – там местните
смесвали плодове със сняг или лед и поднасяли десерта на императора.
Рецептата била държавна тайна до ХI век, когато била публикувана в книга
и достъпна за обикновените хора.
Пържола
Много сурова, сурова, средно сурова, средна, добре изпечена, много
изпечена – това са шестте варианта, в които можете да поръчате пържолата
си в ресторант.
Всички обичаме да похапваме пържоли (изключваме вегетарианците), но
често изборът ни на вида месо се свежда до съдържанието на мазнини.
Пуешкото месо съдържа 1% мазнини, пилешкото (без кожата) и шунката – 3%, телешкото – 8%, патешкото – 11%, бекона – 16%.
Пържени картофки
За първи път пържени картофки е ял третият американски президент Томас
Джеферсън. Днес картофите са втората храна по консумация в менюто на
американците – най-вероятно последица от пристрастеността им към така
наречения джънк фууд.
Диетолозите обаче предупреждават – пържените картофи са не само мазни,
но и токсични. Затова е важно не само да ги консумираме с удоволствие,
но и с мярка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар