понеделник, 13 август 2018 г.

Не пола, а настроението определя какви шофьори сме

Фактори като настроението и личностните характеристики влияят в по-голяма степен на способността на шофиране отколкото пола, националността или професионалното занимание.

Това показват резултатите от проучване за влиянието на емоциите и навиците върху шофьорското поведение. В него се включиха автомобилисти от Централна и Източна Европа, между които и представител на екипа на Webcafe.bg.

Българските шофьори показват, че са най-ефективни зад волана (63/100 точки), следвани от шофьорите в Чехия. Словашките шофьори имат най-дълго време на придвижване от 52 минути (ежедневен маршрут) в сравнение с българските, които прекарват средно 29 минути на пътя.

Информацията е събрана с технологии, проследяващи поведението зад волана и здравословното състояние на участниците като се е търсила връзката между емоциите, представянето и фактори на околната среда като време, трафик, музика и хранене. Чрез използването на GPS технология е измерена скоростта на движение, спирането и ускоряването на шофьорите, за да се даде обща оценка на ефективността им.

Бдителни и владеещи ситуацията – такива са българските шофьори според изследването.

Устойчиви на стресиращи ситуации, шофьорите у нас са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си. Според анализа на резултатите, шофьорите в България, които планират пътуването си, изживяват по-малко стрес зад волана.

Какво слушат, с кого пътуват и дали обичат да шофират са сред другите основни фактори, повлияващи на представянето на пътя.

*Любовта към шофирането е задължително условие – шофьорите, които се наслаждават на времето си зад волана, се чувстват по-сигурни и пътуват по-ефективно.
*Музиката е ключ към по-добро представяне на пътя, както и това дали водачът обича да шофира и се радва на времето си зад волана. Шофьорите, които слушат музика отбелязват по-висока ефективност. Плавността на придвижване също се покачва при онези, които слушат музика.
*Агресивност - сред факторите, които увеличават стреса у шофьорите се оказва това с кого пътуват. Тези, които са заедно с партньора си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с приятели или колеги. Интересно е, че шофиращите извън града са и по-агресивни зад волана от тези, които карат в градски условия.
*Притеснителност - шофьорите, които се чувстват притеснени или депресирани, логично съобщават за по-високи нива на стрес по време на пътуването си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар