вторник, 7 май 2013 г.

Как да напишем чалга текст

Оказва се, това е тънка материя!

От години анализирам текстовете в българския попфолк, но поетичните инвенции в него продължават да ме изненадват.
Кой би могъл да предположи, че именно този жанр ще роди забележителни стихове като например:
„Па-па-па палатка,
Ей дупета, много мразим гъзетата”
Каква експресивна мощ, какъв дълбок подтекст, какъв социален заряд съдържа тази лирична творба!
Или пък сюрреалистичната епопея на Амет:
„Гъци, гъци, гъци, гъци, дей
гуши, гуши, гуши, гуши,
вей търртак, търртак, пак и пак и пак”
Страхотно е, нали? Не зная как се създава такъв текст. Колкото и да се напъваш, не можеш да го измислиш. Трябва да ти дойде свише. Пред такива текстове просто занемявам и смирено свеждам глава пред величието на народния гений.
България винаги е била родина на изключителни поети, но попфолкът даде огромен стимул в развитието на римуваното творчество.
Авторите на чалгатекстове са добре заплатени, така че си заслужава човек да положи усилия и да овладее основните принципи в този занаят.

Ако сте взели на сериозно това отговорно начинание, започнете с темата. Няколко варианта са нещастната любов, за сладкия купонджийски живот или текст със сексуална провокация. 

По първата тема имата още 2 варианта - лирическата героиня да се самосъжалява или да чете морал на лирическия герой. Един вид колкото и да се прави на отворен, на нея вече не й пука.
 Ако изберете самосъжалението ще трябва да се спрете на някоя начинаеща певица. На по неизвестните би им отивало "Ти ме изостави...сърцето ми разби..  ". При втория случай, вече утвърдената певица може и да изпее "Обичам вече друг, скапан боклук!"

Ако пък заложите на парти тематиката трябва да заложите на темата за масовото напиваме, как всички ще го ударят на живот. Нещо от сорта, че дансинга вече е тесен.

А може би искате нещо сексуално? Разбира се, това винаги е актуално в чалгарията. Заложете на думи като "ще те скъсам", "мръсница", "горещо" и прочие.

Повечето салфеткомятащи ще са умопомрачени от пращящия силикон на чалгЪ звездите, така че дори тя да изпее, че иска да изчукат никой няма да се направи на моралоустойчив.

Успех!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар