неделя, 10 май 2015 г.

10-те неща, които научихме от "Двама мъже и половина" част 2

Продължаваме, продължаваме!

6. Няма полза от много мислене
Обяснението е просто – Алън мисли, Чарли не. Въпреки че често изпада в неудобни ситуации със съпрузи, роднини и други жени, това не спира Чарли да живее безметежно. Алън от своя страна изпада в нервна криза само при мисълта да направи каквото и да е – той е способен да анализира до болка всичко и единственото, което му носи това, е страдание в живота и смях на екрана. Също така правилото на успеха е гениално формулирано от Чарли: „Винаги е по-добре да кажеш „Съжалявам”, отколкото да искаш разрешение.”

7. Мацки се свалят със стил

Като става дума за мацки, на Чарли не му се налага да си дава много зор – все пак има къща на плажа, кара SL600 и се облича като статист в „Големия Лебовски”. Или описано красиво от Бърта на Алън с думите: „Защо? Ще ти кажа защо. Защото брат ти е въплъщение на смелите, надъхани хора, които са направили тази страна велика. Той никога не се обезкуражава; винаги преследва това, което иска; не знае значението на глагола „предавам се”. И ако такъв мъж не може да свие сармите на някаква си танцьорка – не искам да живея в тази Америка!” Самият Чарли перфектно осъзнава магията си и даже обяснява на аматьорите да не опитват каскадите му вкъщи: „Знаеш ли какъв е проблемът? Мацките, пиенето... гледате ме и си мислите, че е лесно. Това, което не виждате, са годините тежък труд и отдаденост, които са ме превърнали в алкохолизирания коцкар, който съм днес.”

8. Миналото трябва да бъде забравено

Чарли има гениалната способност да прави формат на харда в главата си. Без значение дали са травмиращи случки с майка му или травми, които е нанесъл на брат си, той не помни нищо, от което не става героична история. Алън пък помни и непрекъснато натяква на хората. Ясно е кой от двата метода е по-ефективен. Иначе избирателната памет на Чарли е най-добре илюстрирана със сцената, в която той е на вечеря с една мацка и се опитва деликатно, по заобиколен път да стигне до името й. Накрая тя го разкрива, нацупва се и става, за да си тръгне, а Чарли се опитва да я спре с думите, че макар да не помни името й, помни страстните им нощи. Мацката е фрапирана – оказва се, че не са правили секс. Чарли свива рамене: „Не сме? Е, как очакваш да те запомня тогава?”

9. Един брак винаги има фатален изход

Първият брак на Алън приключва със загуба на къща и мъжко достойнство, вторият – със 500 000 долара назад. Друга екранна сватбена церемония пък е поредният брак на Евелин, който обаче е провален, защото младоженецът получава удар, докато се натиска със суперсекси любовницата си. А има и още една псевдосватба – постановката на Роуз с манекените, която провокира Чарли да осъзнае, че я обича, и да й предложи на свой ред. Следва естествено краят на Чарли и краят на сериала, такъв какъвто го обичаха феновете – Роуз го бута под влака. Също така страданията на Алън под игото на Джудит са сами по себе си най-ефектната кампания за превенция на брака. Изобщо една популярните теории е, че причината за успеха на „Двама мъже и половина” е фактът, че диалозите между Чарли и Алън приличат на скандалите, които се водят непрекъснато в главата на всеки мъж между ангелчето и дяволчето му. Твърдение е особено вярно по въпросите, свързани с брака.

10. По-добре забавен милионер, отколкото скучен милиардер

След смъртта на Чарли на практика свърши и животът на „Двама мъже и половина” – всъщност технически погледнато сериалът продължи, но като търкалящо се колело от катастрофирала кола, което продължава да скрибуца по инерция. Уолдън Шмид – героят на Аштън Къчър, изглежда по-добре от Чарли, по-богат е, кара безумно як Fisker Karma, но въпреки това е толкова безинтересен, че даже не Мила Кунис, а Саша Грей да влезе в сериала, спасение за шоуто няма. Затова им се налага да призовават духа на Чарли, като го играе Кати Бейтс, или да се появи лесбийката му дъщеря Джени, за да има най-после някой, който да търкаля бутилки и да тръшка мацки в къщата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар