събота, 2 януари 2016 г.

Give me your blood

Google иска да патентова система за "вземане на кръвна проба без игла", която може да се внедри в смарт-гривна или в портативно устройство за кръвни тестове.

Патентът е публикуван днес и все още чака одобрение. Документите описват механизъм, при който кожата се пробива от микро-частица, разположена в "патрон" с пневматично устройство.

При рязко освобождаване на заредения клапан, газта под налягане изстрелва микро-частицата в човешката кожа.

Системата за обратно налягане изсмуква малко количество кръв, която може да се тества от устройството.

Технологията би могла да се прилага за изследванията на кръвна захар при диабетиците.
Идеята на Google включва модел на системата за вземане на кръв, под формата на гривна - глюкомер без игли (или както го нарече Gizmodo - "смарт-часовник за вампири").
Преди месеци технологичният гигант създаде нова компания-майка Alphabet, с цел да разшири бизнеса си извън интернет-услугите, като беше поставен изричен акцент върху медицинските технологии.

Компанията вече работи върху разработването на две устройства, предназначени за улесняване на наблюдението на кръвната захар при пациентите, страдащи от диабет - "умни" контактни лещи и сензор с размерите на лепенка, свързан с облачен сървър.
Ако тестовете на двете разработки се окажат успешни и бъдат одобрени от американската Служба за хранителен и лекарствен надзор, това може да се окаже сериозен пробив за Google.

Няма коментари:

Публикуване на коментар