вторник, 30 май 2017 г.

Играчката, която вече забраняват в училищата

Джамини, колички "Мачбокс", кубчета на Рубик, играчки от шоколадови яйца, фигурки от "Междузвездни войни", Покемони, картички с футболисти и кечисти, фингърбордове, хекове - играчките, с които хлапетата се забавляват в училищните междучасия сякаш са се променили драстично през годините, но на практика всички те имат няколко общи черти.

Ключът за успеха е следният: играчката трябва да бъде достатъчно малка, за да може да се носи в джоба, да привлича вниманието с новите си функции и да е достатъчно евтина, за да могат родителите да си позволят да я купят на децата си. Още по-добре би било, ако може да се колекционира.

А ето тази играчка не просто отговаря на всички условия, но и за броени седмици се превърна в истински феномен в САЩ и Европа; отскоро - и в България. Интересът към нея е толкова голям, че магазините за детски играчки в няколко страни не могат да наваксат с поръчките. Междувременно десетки училища в Америка и Великобритания наложиха забрана за внасянето й в класните стаи, защото разсейват учениците, а при малко невнимание могат да се окажат опасни.

Наричат го фиджет хенд спинър, а механизмът на действието му е изключително прост. Най-масовият модел представлява пластмасова плочка с вграден сачмен лагер в центъра и три "лъча" с тежести (обикновено - допълнителни лагери), които поддържат баланса при въртенето около оста.

По-скъпите спинъри са произведени от месинг, мед и неръждаема стомана, като имат най-разнообразни форми - звезди, шурикени, черепи и кости, автомобилни емблеми, зъбчати колела, включително джобни ножчета и т.н. Цените варират от десетина лева за пластмасовите джаджи до 250 долара за най-луксозни комплекти. В YouTube обаче е пълно с упътвания как да си направите сами играчката с подръчни материали - от свински опашки и ластици, до гайки, капачки от Coca-Cola, LED-лампички и запалки...


Базовата цел е да задържите спинъра на върха на показалеца си, докато се върти около основния си лагер. При малко повече майсторство можете го подхвърляте от ръка на ръка, да правите комбинирани трикове с крака, да го балансирате върху ръба на бутилка или каквото ви дойде наум.

Принципът на действие на спинъра не се отличава особено от този на пумпала или йойо; можете да играете сами за разтоварване от стреса или да се състезавате с други. Печели този, който успее да го задържи максимално дълго във въртеливо движение или в най-трудна позиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар