понеделник, 25 юли 2016 г.

Злокобна нощ

Ако ви липсва Game of Thrones, HBO вече намериха с какво да запълнят понеделник вечер. Криминален сериал, в който всички улики сочат към един заподозрян за престъпление, което твърди, че не е извършил.
Нощта, в която…
Алиса получава избора да пие от шишенце или да яде от гъба и се гмурва в заешката душка. В заешката дупка скача и Нео от „Матрицата“, избирайки червеното хапче. Хапче изпива и Назир (изигран от Риз Ахмед) – пакистански младеж, роден в САЩ, преди целият му живот да се преобърне. Първи епизод на новия сериал на HBO – „Злокобна нощ“ (The Night of) предлага криминален случай без видимо разрешение.
Назир е добро момче, което не пие, не употребява наркотици, няма кой знае какъв любовен живот, спортува и живее с родителите си в Ню Йорк. Той е примерен американец дори в ситуация, в която всеки на улицата е готов да го нарече терорист заради произхода му. Всичко се променя, когато решава да отиде на парти в част на града, която не познава. За целта взима без разрешение таксито на баща си, защото няма кой да го закара. Изведнъж обаче се оказва шофьор на момиче, което откарва до брега на реката. Тя му предлага едно различно изживяване с алкохол, секс и наркотици. На сутринта – момичето е мъртво, а Назир не знае какво се е случило.
Наз е обвинен в престъпление, което твърди, че не е извършил. Трудно е обаче някой да му повярва, тъй като е син на пакистански емигранти и всичко се развива във време, в което мнозина виждат в мюсюлманите единствено терорирсти. Резултатът от процеса изглежда предрешен, преди да се появи адвокатът Джак Стоун (Джон Туртуро), който да поеме случая му.
Сериалът е римейк на британските епизоди на BBC Criminal Justice. Той е от новия тип телевизия, в която всичко изглежда мрачно и обречено, няма бързи решения и престъплението не може да бъде разкрито в един епизод. Светът на „Злокобна нощ“, създаден от режисьора Стивън Зейлиън и сценариста Ричард Прайс, потапя зрителя в един свят на предразсъдъци и съдебни игри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар