неделя, 27 декември 2015 г.

Защо Висшата лига не почива по Коледа?

Англия е единственото от големите европейски първенства, които не почиват по коледно-новогодишните празници. Останалите почиват между седмица и месец (за разлика от България, където паузата е около три месеца), но около Коледа е най-натовареното време за Висшата лига.

Между 26 декември и 3 януари се играят общо три кръга. Общо взето, на по-малко от три дни всеки един от отборите в Премиършип трябва да излезе на терена.

Основната причина за липсата на зимна пауза в Англия са традициите. Още в края на 19-и век започва всичко това и досега е запазено.

Освен това, за разлика от останалите големи първенства, в Англия отборите се борят за още две купи (във Франция купите също са две, но мачовете на грандовете в тях са по-малко).

Шефът на Висшата лига Ричард Скъдмор обяснява ситуацията така още преди години:„Не сме готови да намалим отборите във Висшата лига. Футболната лига не иска спре Купата на лигата. ФА не иска да премахне реваншите. Опитвали сме се да променим нещо, но докато някой не се откаже от нещо, няма как да създадем двуседмична почивка по празниците”.

Въпреки че е една от основните традиции в английския футбол, празничната програма не се харесва на всеки. Според много това е проблем, който коства добро представяне на английските отбори в европейските клубни надпревари.
Сам Алардайс е един от най-големите критици на натоварения празничен график. Според мениджъра на Съндърланд коледната програма не само е вредна за представянето на отборите, но носи и много повече контузии.
Луис ван Гаал подкрепя подобно мнение, като нарича коледната програма „най-злото нещо в английската футболна култура”, като според него липсата на отличия и на национално ниво за Англия е в резултат точно на двубоите по празниците.
Арсен Венгер обаче е на точно противоположното мнение. Най-опитният мениджър във Висшата лига в момента е начело на Арсенал от 1996 година отговаря на критиците така:
Бих се разревал, ако променят правилника, защото това е част от традициите в английския футбол. Това е и много важна част от популярността ни по целия свят. Никой не работи на Коледа и всички гледат Висшата лига”, казва Венгер.
Дали сте съгласни с нея, или не – факт е, че коледно-новогодишната програма във Висшата лига е спортното събитие, което събира десетки милиони пред телевизионните екрани всяка година.

Стадионите са пълни, ставаме свидетели на много любопитни резултати, както и на страхотни скокове и спадове в класирането.
Имайки предвид всичко – англичаните са успели да превърнат една от своите най-стари футболни традиции в едно от най-очакваните моменти през годината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар