събота, 9 април 2016 г.

Адът замръзна. „Гънс енд Роузес“ се събраха и обявиха турне

В петък вечерта адът замръзна (за втори път след събирането на „Ийгълс“ през 1993 г.). За първи път от същата тази 1993-та, основната част от оригиналния състав на „Гънс енд Роузес“ свириха заедно. На сцената на клуб „Трубадур“, в Уест Холивуд излязоха Аксел Роуз, Слаш и Дъф Макган (минус Изи Страдлин и барабаниста Стивън Адлър). Това не се е случвало от 23 години.
Според присъствалите късметлии, експлозивната химия и дивата енергия от албумите Appetite for Destruction, Use Your Illusion I и Use Your Illusion II, се е усещала много силно и е надделяла над неизбежната ръжда на времето. Това повторно събиране е нещо като мечта, която мнозина бленуваха, но малцина вярваха. Не са били прави – мечтите се сбъдват, просто понякога отнема повече време.
Освен с изненадващата си поява, ядрото на една от най-великите групи от края на 80-те зарадва публиката с няколко парчета като Welcome to the Jungle, Paradise City и прочутия им кавър по парчето на Боб Дилън Knockin’ on Heaven’s Door. Но зарадва и всички останали фенове на „Гънс енд Роузес“ – с обявяването на голямо концертно турна още това лято. Засега в Америка, пък после, както се казва „и в други градове“(дано само да е на стадион, а не в „Арена Армеец“ – ако се стигне дотам).
А сега, след като полетяхме на крилете на мечтите, да се върнем в малко по-грубата и несигурна реалност. Все още никой член на „Гънс енд Роузес“ не е казал и дума официално пред медиите, а това повдига някои въпроси. Знаем, че към Аксел, Слаш и Дъф Макган ще се присъединят кийбордистът Изи Рийд, китаристът Ричард Фортъс, барабанистът Франк Ферер и новата музикантка в групата Мелиса Рийз(също кийборди). В репертоара им за турнето ще влязат поне две песни от Chinese Democracy.
А ето и какво бихме искали да научим, отбелязват „Ролинг Стоун“:
1. Какво става с останалите двама оригинални членове?
Вероятно никой не е искал събирането на групата повече от барабаниста Стивън Адлър, но сега той пази пълно мълчание. Много от феновете смятат, че за него е предвидена някаква роля, но на сцената в „Трубадур“ го нямаше. Говори се и, че има някакви здравословни проблеми с гърба си, които не му позволяват да пътува с групата – засега, а може би и завинаги.
2. Канен ли е изобщо Изи Страдлин?
Китаристът отшелник вече обяви в Туитър, че няма да участва в събирането. За съжаление, не обяви защо. Дали изобщо са го потърсили? Получил ли е предложение, което не е харесал? Или въобще не се интересува от идеята? Засега нямаме представа.
3. Как точно Аксел и Слаш си оправиха отношенията?
Аксел демонстрираше пределно ясно в почти всяко свое интервю през последните повече от 20 години, че повторно събиране със Слаш — когато той в How exactly did Axl and Slash mend their relationship? веднъж нарече „злокачествен тумор“ – е невъзможно.
„Оставете ме на мира – каза той пред „Билборд“ през 2009-а. – Сигурно е само, че по-скоро един от нас двамата ще умре, преди да се съберем. И колкото и тъжно и грозно да ви изглежда, това е положението. Това решение е взето много отдавна и с годините става все по-твърдо.“
Какво точно се промени? Дали Аксел е получил финансово предложение, на което не може да откаже? Дали двамата със Слаш са си поговорили и са изгладили недоразуменията? Дали зад всеки от тях стои по една армия от адвокати, мениджъри и терапевти – или са се справили сами? На сцената на „Трубадур“ между двамата не беше забелязано особено взаимодействие. Дали въобще си говорят? Отново не знаем.
4. Планират ли да записват нова музика?
Малко от тези, които ще си купят билети, ги е грижа дали ще чуят „Гънс енд Роузес“ да изпълняват нова музика, но това не значи, че няма да се случи. Аксел Роуз и Слаш обикновено постигат доста добри резултати в студиото. Говори се, че е имало и тайни записи през последната година и тече работа по нов албум. Това звучи невероятно, но в наложената пълна тишина около бандата всичко изглежда възможно.
5. Планират ли изобщо да говорят за това?
Стратегията им „без интервюта“ не ги предпазва от засиленото внимание на медиите. Ако не друго, добавя някаква мистериозна аура около мисията, с което привлича още повече внимание. Лесно е да си представим, че билетите за турне ще се продадат бързо. Защо им е да се излагат на неудобни въпроси от типа на „Ей, Аксел, Слаш още ли е тумор? Какво имаше предвид, когато го нарече така?“… В крайна сметка все някой от тях ще трябва да проговори, нали?
6. Защо Мелиса Рийз?
Какъв й е номерът? И как успя да вмъкне в мъжкия клуб момчетата от „Гънс енд Роузес“?
Както обикновено, въпросите са повече от отговорите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар