понеделник, 16 януари 2017 г.

Наръчник за музикални хитове

Ще разделим нещата на жанрове и четири ключови фактора – име на изпълнител, теми, текст и клипове.
ЧАЛГА
1. Име:
На най-върлите чалга фенове им е трудно да запомнят повече от едно име, затова Десислава Мартинова Николова, трябва да се превърне в просто „ДИДА“.
2. Теми:
Изневярата, предателството, несподелената любов, нещастието и превъзходството. Той ѝ е изневерил, но тя е по-добра от онази, с която ѝ е изневерил и затова сега ще го кара да страда, че е загубил най-доброто, което му се е случвало.
3. Текст:
Успешният чалга текст трябва съдържа много запомнящи се изречения, които да бъдат достойни за Фейсбук статуси. "Сбъркал с мен си ти, играч далеч не си.";
"Вече ще съм чужда, най-добрата ти изпусна.";
"Страдах много в любовта, но станах силна, независима жена."
П.П. Лей-лей е универсална фраза, която може да запълва всякакви дупки в текста.
4. Клипове:
Дрескодът трябва да е смесица между бельо на Виктория Сикрет и рокля на ромска булка, която после отива на абитуриентския си бал. Клипът се нуждае още от секси мъж на хоризонта, който е препоръчително да бъде поне бакалавър от НСА, да вдига минимум 150 от лежанка и да умее да гледа много лошо. Хубаво е поне 50% от снимките да са на забавен кадър.
РАП
1. Име:
Важно е името да е загадъчно и да се нуждае от пояснения. Примерно – „Стийлър МС“. Едно време е крадял вафли от магазина, но вече краде само гаджетата на хейтърите.
2. Теми:
Темата на българския рап е тежкият живот и лекият живот. Лирическият герой най-често е тръгнал от улицата, преборил се е с неправдите, направил е пачките, но въпреки всичко е успял да съхрани себе си и да остане земен.
3. Текст:
Универсалното правило за великия рап текст е, че трябва да има рима, но не и логика. Едва ли дори Бризко знае какво е „жилибомба“, но ето на – хитът си е хит. Ето безвъзмездно едно потенциално мега-парче:
"Каравана, Марокана, дрисла неразбрана,
Хавана, Тоскана, бъркам в буркана,
шъ тъ хвана за колана и вече си засмяна,
не мечтай за промяна, ти си мойта пяна."
4. Клипове:
Необходимите съставки за добрия рап клип са следните: Скъп автомобил, гето, разголени жени, диамантен ланец, рапър със слънчеви очила, дори снимките да са през нощта и, разбира се, интересна локация като склад/пристанище/изоставен цех за лепене на обувки/провинциална дискотека.
КОМЕРС
1. Име:
Всичко може да бъде име, в зависимост от творчеството на изпълнителите. Дори „Група Тапет“ би могла да се наложи на пазара.
2. Теми:
Свалките, забавленията, плажът, морето и безгрижието.
3. Текст:
Ключовите думи за летния хит са "парти", "кеф", "шотове", „айляк“ и т.н.. Трябва да се набляга на концепцията, че няма по-важно нещо от купоня.
4. Клипове са два вида:
Първи – наемат се момичета да играят плажен волейбол, да консумират алкохол, да се бият с възглавници, да крадат магнитчета от магазинчетата по "главната", да мерят нови бански и други аксесоари, да се събуждат с махмурлук.
Втори - изпълнителят гледа влажно към обектива на камерата, обикаля из центъра на града и ръкомаха експресивно, докато подминаващите хора го гледат странно.
ХЕВИМЕТЪЛ
1. Име: Нещо суицидно.
2. Теми: Неясни, но мрачни.
3. Текст: Не се разбира.
4. Клипове: Снима се само в дъждовни дни. Всички са облечени в кожени черни шлифери и са тъжни, но ядосани. Добре е в далечината да разхожда козел.
За финал нека да кажем следното: Яката дупара, си е яка дупара, тъй че може да жъне успехи във всички жанрове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар