понеделник, 1 декември 2014 г.

Защо няма пари във Формула 1?

Как е възможно в спорт, който генерира почти 1,5 милиарда евро на година, в дъното на колоната да има отбори, които да не могат да свържат двата края?

Това е въпросът, който си задават всички след фалита на малките тимове във Формула 1 - Caterham и Marussia и в Гран при на САЩ стартираха едва 18 коли - най-малкият брой участници в световния шампионат от 9 години насам.

Може би, това не е правилният въпрос. Футболът също прави милиарди, но най-големите клубове често имат финансови проблеми и също така често са на загуба.

Няма спор обаче, че Формула 1 се намира в труден период и важната тема е как се разпределят парите, които тимовете заработват. Другите малки тимове: Sauber, Force India и Lotus също се борят за оцеляването си. А най-големите в шампионата - като Mercedes и Ferrari имат осигурен бюджет от стотици милиони евро на година и могат да си позволят да се притесняват само за представянето на пилотите и колите им на пистата. 

Според малките тимове бизнес моделът на Формула 1 не работи. Това стана ясно с избилия на повърхността техен гняв по време на Гран при на САЩ - стигна се до заплахи за бойкот на състезанието, спасено от шефа на CVC с обещание за плащане към трите тима в размер на 130 милиона евро - за да могат те да си „вържат бюджетите".

За отборът или отборите, които не са успели да влязат в Топ 10 също има премия - 8 милиона евро в края на сезона.

Но има и още нещо, преди да започне разпределението на парите, Ferrari получава бонус който се изплаща на тима за това, че италианците участват в шампионата - Черните кончета са изключително важни за бизнеса на Бърни Екълстоун. И тези пари не са никак малко - около 70 милиона евро - 2,5% от дела на промоутъра и 2,5% от дела на отборите.

Ferrari най-вероятно ще завърши на четвърто място при конструкторите този сезон, но въпреки това накрая ще вземе повече пари от Williams и Red Bull, които са с най-голям шанс да завършат на трето и второ място при конструкторите.

Но, както казах, това са правилата, подредени от Бърни Екълстоун.

Няма коментари:

Публикуване на коментар