вторник, 13 септември 2016 г.

Сериали, които продължиха твърде дълго

by webcafe.bg


Двама мъже и половина 

Ситкомът имаше страхотно начало - рекламното лице на хедонизма Чарли Харпър, който съжителства с вечно прецакания си брат и глуповатият му, но сладък племенник. Формулата работеше повече от добре в първите пет сезона, но към края на шестия започна да се изчерпва. В седмия и осмия сезон се усещаше хаоса в личния живот на Чарли Шийн и търканията му със създателя на сериала Чък Лори. Всичко приключи с уволнението на Шийн и точно тук трябваше да се сложи точка на шоуто.

Уви, Лори реши да доказва, че сериала е по-голям от Чарли Шийн и това доведе до четири агонизиращи сезона, в които гледахме бездарните опити на Аштън Къчър да бъде забавен и още по-бездарните опити на сценаристите да поддържат жив сериала без главната му атракция. 12-те сезона на „Двама мъже и половина" бяха твърде много.


Семейство Симпсън

„Семейство Симпсън" е част от културното наследство на САЩ, ставайки неразделна част от телевизията там. Легендарният анимационен сериал продължава без прекъсване от 1989 г. и тази пролет приключи неговия сезон 27.

Остроумен и забавен, сериалът си е завоювал, едва ли не, безсмъртие. Не е ли време да му се сложи точка? Дори и най-заклетите му фенове признават, че нивото отдавна не е толкова високо, колкото е било преди години. Рейтингите падат непрекъснато от почти 15 години и все пак Fox неизменно подновява сериала. Този септември се чака началото на сезон 28 и малцина очакват той да е последен. Не че повечето зрители имат против да гледат приключенията на сигнално жълтото семейство Симпсън, но и вече никой не очаква нещо кой знае колко значимо от него.

Без пукната пара

За разлика от повечето сериали в този списък „Без пукната пара" никога не е обирал овациите на критиката, не е имал кой знае какви рейтинги и няма никаква сериозна фенска база. Двете главни героини работят нископлатената си работа, разменят си кратки „смешни" реплики (въртящи се в 90% от случаите около секса и бедността) с обкръжението си, което най-вече изпада в различни расови стереотипи и общо взето това е всичко вече пет сезона и 116 епизода.

CBS поднови сериала за шести сезон, който се чака тази есен. Сигурни сме, че Кат Данингс може много повече и стискаме палци за скорошно прекратяване на сериала, за да може да впрегне актьорския си талант в нещо по- смислено.

Анатомията на Грей

„Анатомията на Грей" извървя много дълъг път - от културен феномен до плосък високобюджетен сапунен сериал. Шоуто се появи през март 2005 г. и още през втория си сезон се бе превърнало в абсолютен хит успявайки да съчетае напрегнатото ежедневие на група млади хирурзи специализанти с премерени дози мелодрама. Някъде към шестия сезон магията бързо започна да се изпарява, а на създателите започва да им става навик да убиват главните си герои без особена нужда. Днес, чакайки сезон 13, можем да признаем, че „Анатомията на Грей" не е ужасен сериал, но се е принизил до нещо, което гледаме с едно око докато вечеряме.

Как се запознах с майка ви

Колко време ще отнеме да разкажете на децата си как сте се срещали с вашия партньор? 10 - 15 минути? Половин час максимум, ако сте адски подробни. А как ви се струва девет сезона и 208 серии? Малко прекалено, нали? „Как се запознах с майка ви" стартира малко бавно и неуверено, но още през втория си сезон показа достойнствата си, изграждайки сериозна фенска база и устойчиво вграждайки се в масовата култура. Описван като „Приятели" на 21 век, сериалът даваше не малко забавление в първите си четири-пет сезона. Но хуморът, както в почти всички ситкоми, в крайна сметка започна да се изтърква, вечните ретроспекции да дотягат, Барни вече не беше чак толкова забавен, а огромна част от публиката гледаше само за да види най-накрая коя е майката. Не само, че шоуто продължи поне четири сезона повече от нужното, но и завършекът му бе здраво оплют - и от критиката, и от феновете му. Срам, срам и пак срам. Може би, по-подходящото заглавие на сериала е „Всички жени с които спах преди да се запозная с майка ви".

Приятели

Добре, знаем че е грях да кажем, че „Приятели" продължиха твърде дълго, но нека да видим фактите. В началото си шоуто бе за група приятели на по двадесет и няколко години, които се справят с живота в големия град. През последните сезони сюжетът се въртеше около няколко семейни двойки наближаващи 40, които се занимават с деца, ипотеки, кариери и прочие. Усещате разминаването, нали? Факт е, че „Приятели" така и не започна да губи зрителски интерес и рейтингите останаха върхови до последния десети сезон, но е и факт, че 80% от най-добрите епизоди са в първите шест сезона. Вероятно перфектният завършек трябваше да е сватбата на Моника и Чандлър в края на сезон 7. Преди бременността на Рейчъл, преди ужасяващата й връзка с Джоуи, преди насилената сватба на Фиби и преди много други грехове на сценаристите в името на още един епизод, изсмукан от пръстите.

Изгубени 

За „Изгубени" може да се каже и че продължи твърде дълго, и че бе прекратен твърде рано. Но нека да разгледаме хипотезата, че Джей Джей Адамс и компания разпъваха сюжета много повече от необходимото. Само в първия сезон бяха завързани толкова много фабули и имаше толкова много действащи лица, че създателите на сериала спокойно можеха да отделят следващите пет сезона само за да се занимават с тях. Вместо това на екрана бяха хвърляни нови и нови герои, нови и нови загадки, а шоуто се превърна в истински буламач от сюжетни линии, които прескачаха напред и назад във времето, изграждаха гигантска митология и трупаха стотици въпроси, които в крайна сметка останаха без отговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар