понеделник, 3 октомври 2011 г.

Пътят на смъртта

Боливия е най-бедната страна на континента Южна Америка. Близо 64% от населението й живеят под прага на бедността. Разположена между Бразилия, Парагвай, Аржентина, Чили и Перу, Боливия граничи с половината от страните, разположени на южния континент. 

Боливия е най-известна със своята столица – Ла Пас. Твърди се, че това е най-високо разположеният град в света – на 3625 м надморска височина. Дори и да не е така, сигурно е, че Ла Пас е най-високо разположената столица в света. Страната е позната с големите си солни равнини и с най-високото езеро в света – Титикака, което се намира на границата с Перу.

Защо ви разказвам всичко това? 

Не е защото съм била в Боливия.
Не е и защото ви приканвам да станете един от 150-те хиляди туристи, които я посещават годишно. Говоря ви за нея, защото искам да ви разкажа за пътя на смъртта

Хората, които са минавали по пътя на смъртта твърдят, че това е най-опасният път на света. Отсечката, носеща зловещото име, е с дължина 60 км, пресича Андите и минава през столицата Ла Пас, за да завърши в градчето Короика. От едната страна на врязаното в стръмните скали шосе зее около километър дълбока пропаст, която го съпровожда до самия му край. Само за 60 км пътят се спуска от близо 4500 м на 200 м надморска височина. 

Наречен е пътят на смъртта заради броя катастрофи, случили се по него. Около 26 превозни средства годишно политат надолу в пропастта. Най-често това са претъпкани с боливийци автобуси и жертвите никак не са малко. Казват, че пътят е осеян с кръстове, които сочат мястото, където някой, минал по-рано, е загубил живота си. 

Инцидентите често са причинени поради човешки грешки и непреценена самоувереност, но най-вече заради големите опасности на пътя, застлан с чакъл. Той е подложен на ерозия и понякога цели участъци пропадат в пропастта. В подобни ситуации или при някое пътно произшествие се причиняват задръствания, които не позволяват на никого да помръдне с колата си нито напред, нито назад. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар