четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Национална футболна катастрофа

Това, което се случва с шеметна скорост с футбола на България, е национална катастрофа! И тук не става дума само за поредното падение към бездната снощи срещу Уелс. Това даже не е  краят. Това е ужас безкрай, а не ужасен край. Преломният момент обратно нагоре по стръмната пътека не се вижда и с телескоп.

Случващото се е отражение на години безхаберие и съсипване на спорта и в частност на футбола у нас. Берем плодовете, много горчивите плодове на бездействието. Какво да обвиняваме даден селекционер или определени играчи, завъртени панически в безсмислена въртележка. Който и да дойде, разликата е в нюансите. Просто краските стават все по-тъмни и по-тъмни. Виновна е системата,  по-точно липсата на система.

Нека да сме наясно. След като ни задминаха „грандове“ като Словения, Уелс, Босна, Кипър, Армения и прочие, в момента сме на нивото на отборите от последната урна. Трябва да се равняваме по Люксембург, Лихтенщайн, Фарьорските острови, Малта и Андора. Ако продължаваме в този дух, вече няма да можем и с тях да се мерим.

Ако сега ни напипа Испания и по някаква причина на актуалните шампиони им е нужна голова разлика, със сигурност ще ни качи на „десятка“. А може и да регистрираме най-тежкото поражение в историята, което е 0:13 именно от испанците през 1933 година.

Какво подмладяване, бе хора! Вижте си националните формации, които идват отдолу и „грандиозните“ им успехи. Откъде ще дойдат качествените нови футболисти?

Обърнете пирамидата и я поставете върху нейната основа. Развийте школите, ама не само на 4-5 места, както е сега, а повсеместно, за да има конкуренция. Това зависи и от БФС, и от клубовете. Създайте условия за децата и юношите, намерете качествени треньори за тях. И след 10 години можем да очакваме излизане от бездната. Това е пътят, но е много съмнително, че на някой му се занимава.

А феновете? Въоръжете се с волско търпение. Чакат ни дълги години на безпросветна футболна тъма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар