четвъртък, 8 декември 2016 г.

Before the Flood – Леонардо Ди Каприо и National Geographic заедно срещу глупостта

Before the Flood (Преди потопа) не е просто документален филм. Това е начинът на National Geographic да се завърне към корените си, избирайки науката пред развлечението, и да ни поднесе плашещата истина за климатичните промени.

Едва ли има по-приятен начин да научите, че бъдещето на планетата (а с нея и това на човечеството) е застрашено, от този да ви го каже лично Леонардо Ди Каприо. Ако си мислите, че Before the Flood е от онези  продукции, които целят единствено висок рейтинг, дълбоко се лъжете.

Ди Каприо няма да ви предложи магическо решение на проблема с глобалното затопляне и не е просто красиво лице, избрано, за да привлече повече зрители. Той e един от продуцентите на Before the Flood и ако си спомняте, когато получи "Оскар", използва времето си на сцената не само за благодарности, а и за да говори за климатичните промени.


Филмът e част от цялостната на промяна на National Geographic – медията се ориентира към качество на съдържанието за сметка на визуална атрактивност. Какво значи това? На първо място означава, че телевизионният канал се връща към корените, поставени от списанието. 

Изпълнителният директор на National Geographic Partners – Деклан Мур – казва, че ръководството откликва на нарастващия потребителски интерес към научно съдържание. Разбира се, всичко това не изключва атрактивното поднасяне на фактите, а само опростяването им.

Before the Flood е стъпка от развитието на телевизията в тази посока. То започна с The Story of God with Morgan Freeman (Историята за Бог с Морган Фрийман) и ще продължи с Mars. Те са едновременно стъпка назад към корените и традициите на марката, но и отражение на желанието им за развитие.

Огромният интерес към този документален филм само потвърждава нуждата от така нареченото "умно" съдържание на телевизионните продукции. Той e мащабен, сниман е в продължение на три години и не просто разказва за проблема, в случая глобалното затопляне и климатичните промени, а показва последиците от тях. Вече споменахме, че не предлага магическо решение и всъщност съдържа огромна доза скептицизъм.


Проблемът е реален, но пренебрегван. Решението му теоретично е възможно: ако светът премине от изкопаеми горива към изцяло възобновяеми източници на енергия, климатичните промени, а с тях и природните катаклизми, могат да бъдат сведени до минимум. 

На практика обаче подобен сценарий е нереалистично оптимистичен и създателите на филма не крият съмненията си, че човечеството ще предприеме необходимите действия за реализирането му. Целта им е по-скоро да убедят възможно най-голяма част от зрителите си в сериозността на проблема.

И използват доказано ефективни средства, за да го постигнат – от звездата, ангажирана с него (в лицето на Леонардо Ди Каприо), през нагледното топене на ледовете и изсичане на гори, до отделянето на значително внимание на политическите и икономически интереси, които причиняват еко катастрофата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар