вторник, 20 юни 2017 г.

3 филма с кръв, които да си пуснете

by webcafe.bg

„Сиянието"
Древният архетипен образ на „реките от кръв" намира великолепно приложение в палитрата на Стенли Кубрик и неговия хорър шедьовър „Сиянието". Филмът за писател, обладан от демони, и хотел, обитаван от призраци внушава страх основно с психологическо напрежение и бавно наслояване на лудост и заплаха. Но режисьорските фойерверки винаги са били част от визуалния арсенал на Кубрик. Тук той снима празен коридор в разточителния интериор на огромния планински хотел, който на каданс започва да се пълни с кръв. Символ на масова насилствена смърт, тя се излива безпощадно от асансьора и постепенно запълва целия кадър. Гледната точка на камерата и зрителският ракурс са удавени в кръв. Красив, епичен, легендарен момент, който илюстрира огромната сила на качественото кино да комуникира с движещи се картини.


„Фарго"

Братята Коен композират красив контраст между гъстата червена кръв и всеобхватния бял сняг на средния Запад в американския шедьовър „Фарго". Другото зрелищно противопоставяне е между баналната свърхлюбезност на повечето персонажи и чудовищното насилие, което се разгръща около и в техния подреден свят. Братята Коен са отговорни са десетки първокласни сцени с проливане на кръв, но „Фарго" е наистина е нещо специално. Сухият хумор на филма допълнително подсилва ефекта на смразяващите сцени, в които е показана деликатността на човешкото тяло. Черната комедия върви прекрасно с червена кръв. Особено в ръцете на Джоел и Итън Коен.

„Убий Бил"

Почти всички филми на Куентин Тарантино заслужават да влязат в подобен списък, но все пак „Убий Бил" е най-екстравагантното му обяснение в любов към проливането на кръв. Фетишът му към кръвта е съизмерим със страстта му по дамски ходила, ретро стилове и кадри от гледната точка на отворен багажник. „Убий Бил" е мащабна приказка за отмъщение, разделена на два филма и изпъстрена с референции към жанрове и заглавия. Пътят на Булката (Ума Търман) към възмездието минава през планини от трупове и реки от кръв. Тук Тарантино предлага някои от най-иновативните кръвопускащи и кръвоплискащи моменти в цялата история на киното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар