сряда, 14 юни 2017 г.

Защо любимите анимационни герои за жълти

by chronicle.bg

Първата анимация, която има изцяло жълти герои, е „The Simpsons“. Те избират този цвят, за да се различават от конкуренцията – когато цъкате каналите, винаги знаете кога дават „семейство Симпсън“ само с един поглед. Жълтото е много важен цвят и според цветовата теория.
Дори да не броим анимационните герои, които имат само малко жълто по себе си, броят на героите с тази багра е доста голям – Мечо Пук, Туити, Спънджбоб, г-н Фъстъчено Mасло, кучето Джейк и т.н.
1. Цветова теория 
Това, с две думи, е начинът, по който цветовете влияят един а друг. По принцип, противоположният на жълтия цвят е виолетовия. В телевизията обаче използват друга теория, в която червеното, зеленото и синьото (RGB) са основни цветове. В този случай цветът, който комплементира жълтото, е синьото. И тъй като фонът в анимациите често е небе или вода, жълтото е перфектната багра.

2. Психология на цветовете 
Разбира се, съществува и психологическият аспект на нещата. Културата, в която живее човек, определя как ще се влияе от цветовете. В анимацията обаче жълтото изразява енергия, действие и динамика - помислете си само за миньоните от "Аз, проклетникът" или за Радост от "Отвътре навън".

3. Цветна  видимост 
Стои въпросът и за това как човешкото око приема цветовете. Таксита, бариери, табели и знаци по цял свят често са жълти, за да привличат внимание. Освен това жълтото се вижда дори от далтонисти и това е още една причина да е перфектният цвят за анимационни герои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар