неделя, 27 ноември 2016 г.

6 неудобни истини за съвременното кино

Носталгията е ужасен мотиватор за правене на филми
Поради някаква причина един от основните аргументи да се правят филми в Холивуд през 21-ви век е носталгията на феновете по популярни в миналото продукции. 
Затова излязоха Terminator: Genisys (Терминатор: Генисис), Jurassic World (Джурасик свят) и дори Star Wars. 

Всеки от тези филми печели доста пари, но разочарова феновете, което рано или късно (по-скоро късно) ще изиграе лоша шега на Холивуд.

Любимите ни актьори са остарели и ще трябва да се разделим с тях
2016 г. започна със смъртта на Дейвид Боуи и Алън Рикман. И това ни припомня, че дори и най-големите ни любимци са смъртни. 
Иска ли ни се, или не, титани като Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Мартин Скорсезе, Уди Алън и много други вече са на преклонна възраст. Нищо няма да ни направи по-щастливи от това гледаме филмите им още дълги години, но колкото по-бързо приемем мисълта, че нищо не е вечно, толкова по-добре. 

Филмите печелят или огромни пари, или никакви
Има два типа филми – тип The Lone Ranger (Самотният рейнджър), които се провалят и носят стотици милиони загуба на студиото си, или тип The Avengers (Отмъстителите), които носят стотици милиони печалба. Всичко между тях е по-скоро между другото.

Големите звезди минават към телевизията
Netflix и House of Cards, в който участват Кевин Спейси и Робин Райт, са само върхът на айсберга. Fargo (Фарго), American Horror Story (Американска зловеща история), Game of Thrones (Игра на тронове)… звездите от голямото кино вече са в телевизията и е въпрос на време да видим дори Леонардо Ди Каприо, Анджелина Джоли или Брад Пит в някой сериал.

Хорърите не са това, което бяха
Вече се случва изключително рядко да гледаме качествени хорър филми. Повечето са продължения на The Conjuring и Paranormal Activity, докато добри заглавия като The Babadook и It Follows са по-скоро изключение.

 Българското кино има огромен потенциал, който не се използва
Потребители във Facebook се сърдят, че се обръща внимание на Холивуд и на чуждите актьори, а българските филми тънат в забвение. Проблемът е, че дори така популярни филми като "Урок" и "Съдилището", които завоюваха много позиции в чужбина, не достигнаха до масовия български зрител. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар