вторник, 1 ноември 2016 г.

Защо "Развод" не е "Сексът и градът"

"Как стигаме до момента, когато след дълги години щастлив брак искаме да разбием главата на някого с тежък предмет" - това е въпросът, който Сара Джесика Паркър задава на съпруга си. Нещо като въведение към следващата й реплика: "Искам развод".

И ако мнозина очакват тук срещу нея да е застанал Тузаря, ще бъдат изненадани. 12 години след култовия сериал „Сексът и градът" Сара Джесика Паркър се завръща в нова, напълно различна роля. Забравете дизайнерските обувки и чанти, които струват повече от месечна заплата. Забравете женските срещи за кафе с момичетата и коктейлите на лъскави събития.
В „Развод" Паркър влиза в ролята на Франсес - омъжена жена, която стига до онази криза в брака си, която не може да бъде преодоляна.

Сериалът развива темата за кризите, през които минават много семейства - от тайните, които всеки пази за себе си, до битовизмите, които убиват романтиката. След десетилетия брак и две деца, Франсес, внезапно решава да направи равносметка на живота си и на отношенията си със съпруга си Робърт (Томас Хейдън Чърч).

Всичко започва на 50-ия рожден ден на приятелката им Даян, когато яростна кавга между рожденичката и съпруга й провокират Франсес да предприеме внезапната крачка и да се раздели със своя партньор. После нещата се обръщат.

Франсес е остроумна и харизматична. Тя не е Кари Брадшоу, не е пристрастена към обувките, не е луда по града, в който живее (макар че филмът е сниман в красивия Уестчестър Каунти по долината на Хъдзън), не е свободна, а има мъж и деца, които изпраща всяка сутрин до училищния автобус. Самата актриса казва, че „това е всичко, което някога е искала да играе".
Томас Хейдън Чърч прави изненадващо добра роля като мъжа с главно „М" в живота на Франсес. Той е американски мъжкар със странна прическа, карирана риза и 70-арски мустак - в най-деликатния случай може да се определи като „лъмбърсексуален" с акцент върху „лъмбър" (прев. дърво, цепеница).

Докато Кари, Саманта, Миранда и Шарлот вярваха, че могат да имат всичко, най-вече свободата си, тук наблюдаваме жени, изпаднали в типичната за средната възраст житейска ситуация. Приятелките на Франсес са Даян (в ролята Моли Шанън) - с щастлив брак и добър живот, но без деца, и Далас (Талия Болсъм) - веднъж вдовица и втори път - разведена.
10-те серии проследяват един дълъг и мъчителен развод, който променя живота не само на Франсес и Робърт, но и на децата и приятелите им. Все пак създателката на сериала, Шарън Хорган, казва, че макар и озаглавен „Развод", сериалът е по-скоро за любовта и отношенията между мъж и жена, които са преживели 10 години заедно и са създали две деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар