неделя, 6 март 2016 г.

Кими Райконен печели най-много от началотo на века

Можете ли да познаете кой пилот във Формула 1 е спечелил най-много от заплати през XXI век? Не, не е Михаел Шумахер. Отговорът е Кими Райконен. Любопитната статистика показва само парите, заработени от асовете на големите отбори от 2001 година насам.

Финландецът, който стана световен шампион само веднъж през 2007 г., отстъпва по успехи на почти всички в класацията. Неговото дълголетие в кралските гонки обаче му отрежда първото място в престижната класация на паралиите с 235,3 млн. евро за дадения период. Безспорно най-добре на банковата му сметка се отразяват двата престоя във Ферари, където Кими е и в момента. Реномето му на един от най-добрите пилоти в решетката му осигуриха тлъсти договори и в Макларън и Лотус.

Втори е пилотът на Макларън Фернандо Алонсо. С двете шампионски титли през 2005 и 2006 г. той си спечели уважението на всички в света на Формула 1, но не и първото място в класацията. Със заработените 225,6 млн. евро от заплати испанецът изпреварва с точно 6 млн. третия Михаел Шумахер. Трябва да се отбележи, че седемкратният световен шампион (219,6 млн. евро) и брат му Ралф, който е шести в списъка с 94,95 млн. евро, са ощетени от времевия отрязък, защото имат години и в миналия век.

Между тях попадат двамата британци - Дженсън Бътън и Люис Хамилтън. Актуалният световен шампион спечели три титли и в момента изглежда недостижим, но с едва 138,15 млн. евро приходи от заплати има да гони още лидерите. Дори Бътън има повече от Хамилтън - 139,6 млн. евро. Разбира се, те двамата, както и Райконен и Алонсо ще продължават да трупат по равно слава и богатство с представянето си на пистата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар